Sommer betyder sødme og syrlighed fra masser af lækre bær og frugter.

De er lækre at bruge, ikke mindst i en sukker-eddike sylt eller i kompot.

Lige nu kan du bl.a finde blåbær, morbær, korbær, brombær og mirabeller. Måske stikkelsbær, hvis du er heldig. Kirsebær-sæsonen er nok ovre de fleste steder, og skovjordbær har for længst været spist, der hvor jeg finder dem.

Her er et par tips til brugen af de vilde bær:
Lav en sukker-eddike-lage med lige dele vand, sukker og hvidvins-eddike, som bringes i kog og hældes over bærene i et skoldet glas.

Eller en kompot: Brug 500g bær og 150g sukker. Bag i fad i ovnen i 30 min. ved 175°.

Både eddike-sylt og kompot er fantastiske som topping på ovn-retter.

Der er også en stikkelsbær/morbær-laktoferment og en kombucha blandt billederne. Mere om dem en anden gang.

Tilsæt sommerens lækre smasgivere: mine yndlings-smagsgivere til bær-sylt er vild mynte, mjødurt, angelik-frø og hvid stenkløver. Denne sommer har jeg også brugt sødskærm, umodne hasselnødder, sukkertang, og en lille smule foldfrø, som jeg dog mest har spredt omkring Dyrehaven og i Brønshøj Parken.
.
.
.
Here are a couple of tips for you to experiment with berry pickles without any recipe.

Make a sugar-vinegar pickle from equal parts water, sugar and whitewine vinegar.

Or a compote, by adding 150g sugar to 500g berries and then baking them in the oven for 30 min. at 175° Celsius.

Use both kinds of pickles as topping on savory dishes.

You also find a gooseberry/dewberry-lacto ferment, and a kombucha on the pictures. More about them another time.

My favorite wild flavorings for wild berry pickles include wild mint, meadowsweet, sweet clover, and wild angelica seeds. This summer I have also been using unripe hazel nuts, sweet cicely, sugar kelp, and a little bit of laserwort, most of which I chose to spread in the soil in spots in the greater Copenhagen area.